Welcome to fabulous Las Vegas: världens kändaste skylt

Det finns en skylt som de flesta känner till: Las Vegas-skylten som berättar att man nu kör in i syndernas stad. Den har synts otaliga gånger på film och har en otroligt hög igenkänningsfaktor. Här följer lite intressanta fakta om den unika skylten.

Skylten ligger inte inuti staden

Det står “Welcome to fabulous Las Vegas” på skylten, men den är faktiskt inte placerad inuti stadsgränserna. Den är placerad på vägen 5100 Las Vegas Boulevard South som ligger i den angränsande staden Paradise. Las Vegas Strip som är känd för alla sina casinon och spel låg nämligen från början i Paradise.

Den beställdes av av ett neonföretag år 1959

Ted Rogich var en veteran från andra världskriget som flyttade till Nevada och startade ett litet företag som tillverkade neonskyltar. Han beundrade Las Vegas många neonskyltar som prydde allt från restauranger till hårfrisörer, men tyckte att det var konstigt att det inte fanns någon skylt som marknadsförde själva staden. Han beställde skylten själv och satte upp den 1959.

Formgivaren var en kvinna

Konstnären Betty Willis arbetade i Vegas med att designa neonskyltar, vilket var ett ovanligt yrke för en kvinna år 1959. Betty har sagt i en intervju att det var ett mansdominerat arbete eftersom det inte bara handlade om att formge skylten, utan elektricitet och tekniska detaljer var också viktigt. Hon berättade att kvinnor inte var intresserade av sådant på den tiden. Skylten designades i arkitekturstilen Googie som var populär under 1950-talet. Stilen går även att se i den tecknade serien The Jetsons där kombinationen av futurism, atomåldern och rymdresor är ett perfekt exempel av Googie.

Det finns tre likadana skyltar

Staden Las Vegas installerade en kopia av skylten på Las Vegas Boulevard år 2002, precis inom stadsgränserna. År 2007 installerades ännu en replika som placerades på Boulder Highway. Det finns därmed tre skyltar som har samma originaldesign.

Skylten var aldrig upphovsrättsskyddad

Betty gav sin design till staden Las Vegas som en gåva och därför har hon aldrig upphovsrättsskyddat den. Därför går det att köpa nyckelringar, bildekaler, posters och t-shirts med en bild på skylten eller dess slogan “Welcome to fabulous Las Vegas”, men Betty får inte en krona. Med tanke på hur många turister som besöker staden varje år och hur många souvenirer de köper var Bettys gåva värd en förmögenhet.

Den är mycket populär

Turister brukade stå i mitten av vägen för att få ett fotografi med den legendariska skylten. Las Vegas beslutade att det skulle vara dåligt för turismen om turister skadades och därför installerade dem en parkeringsplats vid skylten 2008. Nu är det enklare att ta bilder. Sedan 2009 är skylten på det nationella registret för historiska platser.