Ibland händer det att vi publicerar lite innehåll från de fyra böcker vi gjort. Som nu, det här är förordet till “Kassa personalen rekommenderar”, en bok om roliga språkfel. Vi ser ju sånt hela tiden och ibland blir det oavsiktligt roligt och det är de exemplen vi gillar. Ofta blir det bara fel, som när man skriver “butik för att fixa CBD olja” istället för “butik för att fixa CBD-olja”. Inte så kul, men rätt ska ju alltid vara rätt.
Här är vår syn på det här med språkfel:
Svenskan är ett unikt språk. Det finns inte många språk i världen där man spontant kan kombinera ihop ord och bilda nya fantasifulla konstellationer. Löpsedelsmakarna på våra kvällstidningar har en extra stor förkärlek för detta och har förgyllt vårt språk med ord som nakenchock, skinkbluff och ubåtshån.
Men när de sammansatta orden glider isär kan innebörden förändras. En butter kaka är inget som får gommen att vattnas, och vem vill egentligen köpa farfars tröja?
I sämsta fall kan särskrivningarna ge upphov till missförstånd och irritation. I bästa fall blir det fantastisk humor. Den humorn fokuserar vi på i den här boken.
Vi får ofta frågan om varför särskrivningarna breder ut sig. Men gör de verkligen det? Forskare som jobbar med de här sakerna hävdar att så inte är fallet. Särskrivningar har funnits i hundratals år. Den stora skillnaden idag är att vi kommunicerar alltmer i skrift. Därför exponeras vi alltmer för särskrivningarna.
Det florerar ett antal förklaringar till särskrivandet. Vissa pekar på engelskans inflytande, andra skyller på de så kallade gestalttexterna där reklambranschens designers av estetiska skäl gärna delar upp orden på förpackningar och i logotyper. Vissa tycker det är teknikens fel: rättstavningsfunktioner och autokorrigeringar verkar ibland förespråka särskrivningarna. Sökmotorn Google, som dominerar våra liv alltmer, är byggd för det engelska språket och hanterar inte alltid sammansatta ord optimalt.
Ska vi kämpa emot, eller är det bara att ge upp och acceptera de särskrivna orden på samma sätt som i andra språk?
Vi är varken särskrivningstalibaner eller språkfascister. Men vi vill ändå hävda att det är viktigt att slå vakt om det svenska språkets särart. Sammansatta ord ger oss flexibilitet och utveckling, och uppmuntrar till kreativitet och språklig frihet.
Tydlig kommunikation är viktigt. Om budskapet ska nå fram och fylla sin funktion så ska det helst inte finnas utrymme för misstolkningar. Då bör man undvika särskrivningarna, som ofta ger upphov till både misstolkningar och dubbeltydighet.
Men: detta är ingen stor sak. Vi har – ärligt talat – hittills aldrig hört om ett exempel på något verkligt stort problem eller någon personskada som vållats av en särskrivning.
Särskrivningar är inget att bråka om, och absolut inget skäl till hat, översitteri eller dryga pekpinnar. Eller för att citera gänget bakom skrivhop.nu, som la ner sin verksamhet 2003: ”Det finns faktiskt viktigare saker här i livet.”
Hoppas du kommer att gilla den här boken – och glöm inte att gilla Sverige mot särskrivning på Facebook!
/Stellan & David