De fem äldsta fotbollsklubbarna

Nu är våren här och med den kommer såklart den Allsvenskapremiären. Den högsta ligan där de sexton bästa fotbollsklubbarna i Sverige gör upp om det största, mest prestigefyllda priset inom svensk fotboll, Lennart Johanssons pokal. Supportrarna är redo att diskutera matcherna på arbetsplatsen, i skolan och efter träningen. Spelarna är redo att äntra det nyklippta gräset och starta en ny, härlig säsong med fotboll i toppklass.

Om man är en av de som inte kan få nog av sport och vill ha konstant spänning i varje minut, i varje inkast, varje mål och tackling i varje match under hela säsongen, finns livebetting med spel på allt från antal gula kort till vem som gör sista målet. Med oddset live finns möjligheterna att få ut maximalt från varenda fotbollsmatch som spelas, oavsett om det är ens favoritklubb, landslag eller värsta rival som spelar. Höj spänningen, med liveodds, på ett redan stekhett Stockholmsderby mellan två av allsvenskans äldsta klubbar, AIK mot Djurgårdens IF.

Fotboll i Sverige har skakat fram några riktigt gamla, anrika och meriterade fotbollsklubbar. Några som återfinns i högsta ligan, andra som lagt grunden på sent 1800-tal som i dagsläget återfinns i de lägre divisionerna inom svensk fotboll. Ur dessa har det även kommit spelare som blivit några av världens mest framgångsrika inom både landslagsfotboll och i europeiska storklubbar som Juventus, AC Milan, Barcelona och Manchester United.

Sveriges äldsta fotbollsklubbar

Det som kan räknas som Sveriges äldsta fotbollsklubb är ett lag som återfinns i Division 1, spelar sina hemmamatcher på Gavlevallen och bildades redan den femte december 1882. Gefle IF är Sveriges äldsta idrottsförening som fortfarande tävlar i en organiserad form och även om Örgryte IS fotbollssektion bildades före Gefle IF Fotboll, får man säga att 1896 är väldigt långt före några av de klubbar vi har i Allsvenskan idag.

Östers IS är det vad som får lov att kallas för Sveriges första fotbollsklubb. Om Gefle IF som klubb bildades redan 1882, så bildades Örgryte IS fotbollssektion tidigare än alla andra svenska klubbar. Den dateras tillbaka till 1888 vilket gör att ”Sällskapet” får anses vara den första organiserade fotbollsföreningen i Sverige. En av Örgryte IS mest välkända profiler är anfallaren Marcus Allbäck, som efter sin tid som junior i ÖIS tog sig hela vägen till Aston Villa i engelska Premier League och tog även en plats i Sveriges A-landslag.

Av de klubbar som spelar i allsvenskan idag, får AIK räknas som den äldsta. Allmänna Idrottsklubben bildades den 15:e november 1891 på Biblioteksgatan 8 i Stockholm och är en av Sveriges största idrottsföreningar. Från början utövade man sig åt flera olika idrotter som till exempel gymnastik, tyngdlyftning och dragkamp, dessa idrotter återspeglas i AIKs första klubbemblem. Med tiden blev idrotterna för många och klubbskölden ritades om till vad som senare skulle bli det emblem som används idag. Ett emblem som, av UEFA, utnämnts till ”Världens vackraste klubbmärke”. Fotbollssektionen bildades 1896 och har sedan dess bärgat tolv stycken SM-Guld i fotboll och haft flera framstående spelare i A-laget. En av de största att spela i den svartgula tröjan är Kurt ”Kurre” Hamrin. Han spelade 62 matcher i AIK och gjorde 54 mål, detta belönades med ett proffskontrakt i Italien hos Juventus. Han spelade även i Sveriges landslag när de bärgade sin största framgång någonsin, ett VM-silver på hemmaplan 1958. AIK är också en av huvudrollsinnehavarna i den kanske största matchen inom svensk elitfotboll, tvillingderbyt mot Djurgårdens IF.

Djurgårdens Idrottsförening bildades även denna under år 1891, närmare bestämt den 12:e mars på Djurgårdsvägen 124 i Stockholm. Initialt var det huvudsakligen löpning, rodd och dragkamp på programmet och i brist på fotbollsplaner i Stockholm tog det ett par år innan fotbollen fick fäste i föreningen. År 1899 anslöt en göteborgare som medlem i DIF och startade det som idag är känt som Djurgårdens IF Fotboll. Järnkaminerna har vunnit SM-guld 12 gånger och delar hemmaplanen, Tele2-arena, med rivalen Hammarby IF. Tidigare spelade man sina hemmamatcher på Stockholms Stadion, där Sverige bärgade sitt första och ända VM-silver. Djurgårdens IF har haft många stora fotbollsspelare i sin trupp, Gösta ”Knivsta” Sandberg som bärgat fyra SM-guld med Djurgården samt ett OS-brons med landslaget 1952. En annan stor profil är Stefan Rehn som tagit flera SM-guld med Djurgården, både som tränare och spelare, samt var med när Sveriges landslag tog VM-brons 1994.

1897 bildades Idrottsföreningen Kamraterna Norrköping och har haft fotboll på programmet sedan starten. Sedan dess har man blivit en av Sveriges mest anrika och framgångsrika fotbollsklubbar, med 13 SM-guld och sex vinster i Svenska Cupen. Hemma på Idrottsparken har man spelat sina matcher sedan 1904, vilket gör att IFK Norrköping är det lag i Allsvenskan som haft samma hemvist under längst tid. Numera heter den Platinumcars Arena och inhyser 16 000 platser. Listan över storspelare som spelat i ”Peking” kan göras lång, men en av de största är Nils Liedholm. Han var lagkapten i Sveriges landslag vid VM-silvret 1958, spelade hem fyra ligatitlar till AC Milan och bärgade två SM-guld till IFK Norrköping. Han var även tränare för AC Milan när man slog ut IFK Norrköping ur Europa-spelet 1963.

Då inget fotbollslag i Sverige kan bli äldre än Gefle IF, finns fortfarande möjligheten för svenska klubbar att producera spelare i absoluta världsklass och bygga vidare på den lista över internationella storstjärnor likt Nils Liedholm, Gunnar Nordahl, Zlatan Ibrahimovic och Fredrik Ljungberg.