Poker bryter språkbarriärer

Få spelformer erbjuder så många unika ord som poker. En orsak till det är att spelet av tradition spelas mellan flertalet spelare, vilket innebär att olika aktioner på bordet behöver förklaras omgående. Väntetid mellan händer betyder en hel del tid att tänka. Viss poker-lingo har smugit sig in i vårt vardagsspråk och används utanför pokerspelandets gränser. För läsare som gillar ordspel på skyltar bör de kreativa ordlekarna från världens pokerrum passa handen som handsken.

Det är inget tvivel om att kvalitet går framför kvantitet när det handlar om starthänder i poker. Texas Hold´em är den spelform som fått störst fotfäste bland spelare, även om Omaha, Mörkpoker och Stud också är populära varianter. Många startkombinationer har fått kreativa smeknamn baserat på hur de ser ut eller andra referenser till populärkultur.

Blinkande neonskyltar är synonymt med hasardspel

Freemont Street Las Vegas” by Chris via Flickr (CC BY-NC 2.0)

Pokerord i det svenska språket

Precis som bilmärket Jeep, som till vardags används för alla typer av terränggående fordon, har en del pokertermer blivit synonymt med handlingar även utanför pokerbordets gränser. Att gå All-In är en term som bland annat används när det handlar om att festa eller när man vill klargöra att allt står på spel. På pokerbordet betyder det att du satsar alla dina kvarvarande marker. Det är ett bra exempel på pokerord i vardagen.

Sitta på knappen betyder att du som pokerspelare har svårt jobb framför dig då du får agera först efter att floppen kommit. Det ger möjlighet att skrämma bort andra spelare, men är samtidigt den mest riskfyllda positionen på bordet eftersom det är svårt att veta vad spelarna efter sitter på för händer. I Sverige används uttrycket för att förklara att en individ har ett tufft utgångsläge.

Ett uttryck som de flesta svenskar känner igen är Royal Straight Flush. Det är den mest värdefulla av alla tänkbara kortkombinationer och kan inte slås. Till vardags används uttrycket för att signalera att en person lyckats med något som inte kan överträffas.

Att utföra en fold i poker innebär att du slänger din hand och således inte är med i spelet längre. I Sveriges används uttrycket att ”folda” när det handlar om att visa att en person viker eller har vikt sig och är ett ypperligt exempel på pokerord i vardagen.

Genom att checka vid pokerbordet avstår du från att handla. En check-raise betyder att du spelar svagt för att sedan höja en annans spelares satsning, ett sätt att mjölka vinster när du sitter på starkaste möjligaste kombination. I Sverige betyder jag checkar att du väljer att inte bidra ytterligare.

Pokerhänder med extravaganta smeknamn

Du börjar med två kort som bara du ser i Texas Hold´em. American Airlines (två ess) är den allra starkaste starthanden. Utöver fickpar är det Big Slick som är mest åtråvärda starthand, ett ess och en kung i färg. Men det är långt ifrån de enda händer som getts smeknamn, många mindre värdefulla händer har döpts efter historiska händelser eller en viss känd pokerhand som sticker ut, exempelvis är ett Ess och en Tia känt som en Johnny Moss då han vunnit WSOP med korten.

Många är självförklarande medans andra kräver en viss kunskap om pokerhistoria. Gillar du lekar med ord hittar du roliga svenska exempel hos poker och Skyltat, där du kan skicka in dina bästa fynd. Exempelvis är 10 -2 känt som en Doyle Brunson eftersom den legendariska spelaren vunnit två event i WSOP med kortkombinationen.

Antagligen är den kändaste av alla pokerhänder Dead Mans Hand, efter historien om en pokerspelare som blev skjuten till döds vid en spelsalong i vilda västern. Det är A – 8 som utgör den kända kombinationen.

Det är få svenskar som inte vet vad Seven Eleven är, då deras dygnetruntöppna kedja hittas i de flesta svenska städer. I poker har en starthand med en sjua och knekt döpts efter den globala franchise-firman. 5 – 9 är inte en skräckinjagande starthand i Texas Hold´em, däremot har den fått ett roligt smeknamn i form av Dolly Parton, efter den bystiga stjärnans kända hitlåt.

Två stycken kungar är döpta till cowboys i poker. Två damer kallas ladies och ett par med knektar krokar. Två tior kallas ofta TNT, då det finns risk för sprakande action om du får dessa startkort. Dubbla nior kallas Wayne Gretzky då nittionio var Hall of Fame-spelarens nummer.

Om du sitter på kung och dam har du ett bröllop En åtta och en fyra tillsammans är inte en särskilt värdefull starthand. Däremot har den döpts till Orwell efter den kända författarens roman 1984, som handlar om total politisk dominans. Ett roligt namn har handen Q – J fått. Den har döpts efter efter atleten och friade mordmisstänkte OJ Simpson.

Las Vegas skyltar med sin ståtlighet

Source:Pixabay

Pokertermer det är bra att ha kunskap om

Oavsett om du spelar poker online eller vid fysiska bord är det bra att ha en grundläggande koll på termer som används. Hos 888poker hittar du en utförlig och lättförstådd guide om pokerhänder som skapats för att hjälpa spelare bli framgångsrika.

Stora och lilla mörken är de två spelare som betalar för att få sina kort. De agerar sist den första rundan och det finns en hel del taktik knutit till de två det är viktigt att ha kännedom om.

Att dra för en stege med gutshot innebär att du behöver mittenkortet för att göra stegen hel. Det är mycket mindre sannolikt än ett open ended stegdrag och bör undvikas, säger matematiken. Trots det är det ett populärt alternativ för spelare som inte förlitar sig på statistik när de gör sina val.

Gapkort använts som benämning för kort som nästan ligger ihop men som har ett hål mellan sig. K -J och 6 – 8 är sådana kortkombinationer. På samma teman är kort som sitter ihop och därmed bra händer för stege känt som goda grannar, exempelvis J -10 och K- Q.

Om du har Broadwaykort sitter du med en starthand där inget av korten är lägre än tio. Termen syftar till det höga värdet på den världskända gatan i New York och signalerar att du har en värdefull starthand.