Smålands egna oljeschejker

Vi får då och då tips om saker som vi skulle kunna göra inlägg på. Den här gången hörde gänget på Swish Casino av sig och undrade om de småländska oljeschejkerna. Självklart har vi koll på dom.

Normalt sett förknippar man kanske inte Småland med oljeschejker. Men de finns, och driver en ganska expansiv liten kedja med bensinmackar runt om i landskapet. I skrivande stund består Oljeschejkerna Johnssons imperium av 16 bensinstationer och en butik. 

– Vi ville skoja till det lite, förklarade vd Thomas Johnsson när Kvällsposten i en intervju för några år sedan frågade hur det ovanliga varumärket kommit till. 

Upprinnelsen var en resa till ett arabland där Thomas Johnsson och hans far stötte på riktiga oljeschejker. När man kom hem klädde man upp sig och tog lite bilder, och därmed så hade familjeföretaget fått en ny profil. En profil som de flesta gillade – utom en väldigt närstående person. 

– Morsan blev tvärförbannad. Hon tyckte vi skämde ut hela släkten.

Hatten av för den kampanjen

En som skulle kunna spel shejk är Mikael Persbrandt. Han fick många lovord för sin tolkning av den alkoholiserade pappan i filmen ”Mig äger ingen”. Men redan innan filmen premiärvisats väckte Persbrandt uppmärksamhet genom en fiffigt genomförd utomhuskampanj som drog nytta av ett alldeles särskilt format och sammanhang.

Affischernas placering bidrog till en väldigt humoristisk helhet, och bilderna av en Persbrandt som såg ut att vara iförd olika huvudbonader spred sig som en löpeld över nätet. De första publiceringarna undrade förvånat om folket bakom kampanjen missat att det skulle se ut på det där sättet, men när alltfler bilder från olika platser dök upp förstod man snabbt att det var en plan som var tajmad och klar in i minsta detalj. 

Smart och kul – säger vi som inte misstog det känslosamma dramat för riddarfilm kryddad med slapstickhumor.

När Ernst-Hugo jagade fartdårar i Esarp

Persbrandt har dock aldrig spelat Esarparen. Vem är det, undrar ni? Egentligen hette han Nils Andersson, en mjölnare i skånska Esarp som 1932 dömdes för att ha dränkt sin fru. Ni känner säkert till honom för att han gestaltades av mäster Ernst-Hugo Järegård i serien Skånska mord.

Att ni känner till honom som fartdårarnas fiende nummer ett (åtminstone lokalt) är mindre troligt. För skylten ni ser här intill togs ner på tok för för snabbt.

– Först gjorde jag en i papp. Den stals och hittades senare i Höje å. Sen satte vi upp en i plåt, men den tog Trafikverket bort för att den satt på deras stolpe, berättar Johan ”Jonk” Stenström som låg bakom skyltarna och som i 15 år bott med sin familj alldeles intill Esarpsvägen.

– Det märks när det regnar om folk kör för fort, då skvätter det upp på fönstren. Och cyklar man med barnen så är det riktigt läskigt när bilarna susar förbi, berättade Johan för Skånska Dagbladet när den första skylten var på plats 2012.

– Tyvärr är det inte ett dugg bättre i dag. Det måste tydligen till en olycka innan man ser över hastighetsgränsen, säger Johan tre år senare.

 Vi stöttar förstås Esarps byalag i kampen mot fartdårarna. Och passar på att gratulera Johan till en plats bland Sveriges fyndigaste skyltmakare.