Världens mest fotograferade skyltar

Roliga skyltar i all ära – men världens mest fotograferade skyltar är ändå snygga ikoniska sådana. Här har vi listat världens 4 mest fotograferade skyltar.

1. Hollywoodskylten

Vi alla har sett en Hollywoodfilm och vi vet ju faktiskt vart de spelas in! Precis nedanför bergen där Hollywoodskylten sitter uppe. Det är en av USA:s mest besökta turistattraktionen men det var inte så det började. Skylten sattes upp år 1923 ovanför Hollywood i Los Angeles för att marknadsföra ett bostadsprojekt. Skylten visade då “Hollywoodland” och förväntades att tas ner några år senare.

Så blev det inte men flera renoveringsprojekt har gjorts. Bland annat var första upplagan av skylten 15 meter hög, 9 meter breda och pryddes av hela 4 000 glödlampor. Den nuvarande versionen är skylten “bara” 13,7 meter höga och väger tillsammans 217 ton. En rolig fakta är att Hugh Hefner, grundare och ägare till tidningen Playboy, donerade runt en miljon dollar till “Hollywood Sign Trust” för att skydda skyltens framtid. 

2. Welcome to fabulous Las Vegas Nevada

Mitt i öknen i delstaten Nevada i USA, uppenbarar sig ett märkligt glitter och skimmer. Det är den otroliga staden Las Vegas – kanske känd som den stad i världen som är allra bäst på casino. Innan du kör in här, välkomnas du med en mycket populära skylt. “Welcome to fabulous Las Vegas Nevada”! Staden grundades år 1905 och det skulle dröja över 50 år innan skylten kom på plats. Det var Ted Rogich, en veteran från Andra Världskriget som lät finansiera skylten.

Det var dock Betty Willis som fick designa skylten och det var en stor grej på den tiden att det var kvinna. Dock fick hon aldrig upphovsrätt för den. Idag kan man köpa massor av andra produkter som speglar den exakta skylten och Betty får inte ett öre. En rolig fakta om skylten är att den faktiskt inte är inom stadens gräns. Turister har också nästintill offrat livet när de stod mitt i vägen för att kunna ta en bild med den legendariska skylten. År 2008 byggdes en parkering vid skylten och nu är det mycket säkrare att ta en bild. 

3. Wall Street

En annan kända skylt är den på Wall Street i New York. Det är kanske inte märkvärdigt med själva skylten men gatan och vad den representerar är känt över hela världen. Det är nämligen ett av världens viktigaste finanscentrum. Det var också här som USA:s första president, George Washington förklarades till posten på Federal Hall som ligger på gatan. New Yorks invånare och turister från hela världen besöker gatan och passar samtidigt på att ta en liten bild med Wall Street-tjuren och vägskylten “Wall St”. 

4. I Am’sterdam

I många europeiska städer har det på senare år satts upp olika skyltar som förenar staden med sociala media-fenomen. I Nederländerna, och rättare sagt i den populära staden Amsterdam har skylten “I am’sterdam” funnits. Det har varit en av de största turistattraktionerna de senaste tio åren.

Har du inte besökt skylten? Då kan det tyvärr redan vara för sent. Under år 2018 besökte 20 miljoner människor skylten och staden tog ner den 180 centimeter höga sevärdheten på grund av massturism. Den kommer dock bara flyttas till ett ställe där turister vanligtvis inte rör sig. Så du kan fortfarande ta en bild med skylten – du behöver bara åka en lite längre bit!