Besök ett museum för skyltar

Över hela världen finns det ett stort intresse för skyltar och som tur är finns det flera spännande museum som en skyltfantast kan besöka. Här listar vi fem museum med skyltar som är värda ett besök:

Gamla Skyltar, Sverige

Gamla Skyltar är ett digitalt arkiv där svensk produktreklam har samlats in för att bevaras för framtiden. Fokus ligger på plåtskyltar och emaljskyltar från tidigt 1900-tal. Projektet startades av Fredrik Åkerström för att dokumentera svensk reklamhistoria. Målet med Gamla Skyltar är att det ska bli ett digitalt museum där man kan hitta antika föremål. Projektet är digitalt, men det går att se flera av skyltarna på Svenska Kulturpärlors gods i Sörmland: Gripsholms Värdshus, Pelles Lusthus, Södertuna Slott och Dufweholms Herrgård.

The Neon Museum, USA

Las Vegas är en extravagant stad på många sätt och i flera år har invånarna i staden försökt att överträffa varandra med gigantiska skyltar. Om du besöker Las Vegas och vill göra något annat än att spela casino bör du besöka The Neon Museum som ligger i stadens centrum. Muséet öppnades 1996 och det samlar in, bevarar, studerar och ställer ut ikoniska Las Vegas-skyltar för allmänheten. Alla skyltar som finns i Neon Museums utställning har en unik historia och berättar om personligheterna som skapade skylten, vad som inspirerade den, när och var den skapades samt vilken roll den spelade i Las Vegas historia. Neon Museum dokumenterar även förändringar och trender i skyltdesign och teknologi från 1930-talet till idag. Det går att se samlingen genom en guidad tur som är en timme lång eller genom att vandra runt själv.

The Neon Museum, Polen

Det här muséet har samma namn som det amerikanska muséet i posten ovanför, men den polska samlingen är helt unik. Neon Museum i Warszawa är fyllt med neonskyltar som dekorerade Polens gator under 1950-talet till 1970-talet. När Joseph Stalin dog 1953 gick Polen igenom en förändring när den sociala och kulturella repressionen försvann. Det togs ett officiellt beslut att ge de polska gatorna en mer glamorös framtoning som liknade västvärldens städer. Beslutet ledde till att Polen fylldes med färgglada neonskyltar som designades av landets främsta konstnärer och grafiska designers. Fotografen Ilona Karwinska började samla in skyltarna år 2012 och idag har Neon Museum Europas största samling av neonskyltar.

Minnenas Museum, Sverige

Det här nostalgiska muséet i Höör är inte ett renodlat skyltmuseum, men det finns flera intressanta äldre skyltar i deras samlingar. Reklamskyltar, dekorativa skyltar och gatuskyltar finns det flera exemplar av för den som är intresserad. Muséet är dessutom fyllt med gamla fordon och saker som inte längre tillverkas som exempelvis leksaker, kameror, mopeder, radior och husgeråd. Alla saker kommer från privatpersonerna Margit och Bertil Lindahls samlingar, samt från donationer som har givits till paret genom åren. Om du har vägarna förbi Skåne och vill uppleva en riktig nostalgitripp får du inte missa Minnenas Museum.

Cotswold Motoring Museum, England

Cotswold Motoring Museum ligger i den engelska byn Bourton-on-the-Water i området Gloucestershire. Huvudutställningen i muséet är fordon och leksaker från 1900-talet, men det finns även en gigantisk samling med skyltar som knyter an till huvudutställningen på ett eller annat sätt. Muséet är en mycket populär destination tack vare sin otroligt breda samling som erbjuder något för alla besökare. Det öppnades år 1978 av grundaren Mike Cavanagh som var en privat samlare och en stor del av hans samlingar kommer från Sydafrika där han levde i 20 år. Den första emaljskylten hittade han på en grind i Östra Kapprovinsen och det var en reklamskylt för Pegasus Motor Spirit. Idag hänger det totalt 800 skyltar på muséet.