Stå upp eller sitta ner?

Att killar och tjejer har varsin avdelning på större toalettanläggningar har vi redan slagit fast i kapitlet ”Herrarnas och damernas”, men det finns andra situationer där man måste samsas. Det kan fungera alldeles utmärkt – eller vara en ständig källa till frustration. Frustrationen bottnar ofta i anatomiska skillnader, som det faktum att män ganska enkelt kan urinera stående, medan kvinnor föredrar att sitta ned.

Den här lilla differensen mellan könen kan leda till oerhört infekterade meningsskiljaktigheter där toaletterna förses med dräpande små anslag om sittkissandets förträfflighet samt uppmaningar att fälla ned toasits och lock. Sittkissningsdebatten tar aldrig slut. Den är bekvämlighetsinrättningarnas alldeles egna Mellan Östern-konflikt.

På senare år har den infekterade debatten fått ett stråk av allvar, efter att forskningsrapporter visat att sittkissandet rentav kan vara bra för både hälsa och sexliv. Forskningen indikerar att män som sitter och kissar faktiskt tömmer blåsan på ett mycket bättre sätt, vilket tros vara bra för prostatan. Forskningsrönen är tung ammunition i debatten. Så pass tung att Vänsterpartiet i Sörmlands landsting under 2012 plockade upp frågan på politisk nivå och föreslog att alla män skulle sitta ned när man kissade på toaletterna i landstingets lokaler. Frågan fick stort medialt genomslag, och om man gör en sökning på sökordet ”sittkissa” på Google, så är det Vänsterpartiets förslag som totalt dominerar träfflistan.

Sittkissningsfrågan lämnar uppenbarligen ingen oberörd.

Sedan kan man förstås vända på hela resonemanget och fråga sig varför inte tjejer ska kunna få stå och kissa om de vill. Det finns vissa anatomiska begränsningar som gör det svårt. Danska företaget Uridan, som exporterar urinaler över hela världen, gjorde under 2010 ett allvarligt försök att ändra det här förhållandet. Man lanserade urinalen Uni’c, som var världens första vattenfria urinal för kvinnor. Tanken var att kvinnor skulle kunna hasa ned sina byxor en bit på låren, ställa sig på huk och kissa i ”skogshuggarställning” som företaget kallade det. Men att ändra ett beteende på det sättet var ingen enkel match, och produkten är numera borta ur företagets sortiment.

En annan faktor som kanske kommer att neutralisera hela sittkissningsdebatten är faktiskt den tekniska utvecklingen i telefonibranschen. Antalet smartphones i världen exploderar, och vi använder de smarta lurarna till allt fler olika saker. Läser nyheter, nätverkar i sociala medier, spelar spel, kollar e-post och mycket mer därtill. Toalettbesöket är ett ypperligt tillfälle att stjäla lite skärmtid, och hur ska man klara av att kissa stående samtidigt som man fipplar med sin iPhone? Det är såklart omöjligt.

Eller som handelsprofessorn Michael Dahlén formulerade det i sin inledningsföreläsning på konferensen SIME 2013:

”Finally, men are sitting down when they pee. It’s handsfree.”

Och när du ändå sitter där på dass, passa på och kolla upp de bästa bonuskoderna. De hittar du förstås på bonuskodbet.se. Lycka till med det!